Purjehtijan viisi talvifiilistelyideaa

Syksy jäädytti ilman jo monta kuukautta sitten, ja vesikin on ollut tänä talvena Helsingissä kovaa turhan monena päivänä, että purjehdus olisi onnistunut. Muutama sitkeä sissi on silti nähty tammikuunkin puolella laskemassa jollaansa vesille jäiden sekaan, mutta meidän muiden täytyy lievittää vesikuumettamme muilla keinoilla. Mitä hyväksi havaittuja keinoja purjehtijoilla on tähän? Tässä viisi ideaa:

1. Videoklipit

Purjehdustiimi Quantum Racing kilpailee lämpimämmillä vesillä; heidän Facebook-sivunsa on täynnä videoita erityisesti talvikuukausina.

Purjehdusvideoita löytyy Youtubesta todella monipuolisesti. Kamera on otettu esiin Atlanttia ylittävissä veneissä auringon noustessa tai aaltojen kasvaessa jännittävän suuriksi. Purjehduskilpailujen lähtöproseduurista on tuhansia ja taas tuhansia videoita, joiden avulla pääsee nopeasti kärryille purjeveneiden perustaktiikasta lähdon kuhinassa. Erityisen kauniita ovat ilmasta kuvatut purjehdusvideot melkein mistä vain. Youtubesta löytyy myös laajasti eri venetyypeille tarkoitettuja opetusvideoita. Niitä katsomalla omia purjehdustaitoja saa ylläpidettyä vähintäänkin teorian tasolla.

Suuresta tarjonnasta erottuu purjehdustiimi Quantum Racing. Heidän Youtube-kanavallaan on yli 400 vauhdikasta HD-laatuista videota, joita on kuvattu veneen kannelta, toisesta veneestä, ilmasta, 360-kameralla tai monesta eri kuvakulmasta. Quantum Racingin Facebook-sivulta löytää säännöllisesti netin parhaat videoklipit heti, kun ne julkaistaan. Tässä video jiippaamisesta Melges 24 -veneellä: https://www.youtube.com/watch?v=08loVrtHh3Q

2. Merikartan selaus

Helsinki merikartalla. Pärskeen tukikohta Särkän saari on aivan kuvan keskellä. Kuva: Otso Kivekäs

Merikartan keltaista, sinistä ja valkoista väriä tulee monen purjehtijan ikävä talven aikana. Eniten tulee ikävä tuota yli 10 metriä syvää vettä kuvaavaa valkoista väriä väylien ulkopuolella. Onneksi kartan voi aina ottaa esiin ja suunnitella kevään ensimmäisen purjehduksen reitin valmiiksi merimerkki merimerkiltä. Kannattaa muistaa myös vaihtoehtoiset reitit ja se, että usein on hyvä lähteä ensin vastatuuleen, jotta voi lasketella takaisin myötätuuleen kotisatamaan.

Jos paperimerikarttaa ei löydy, vesireittejä pääsee koluamaan virtuaalisesti tabletille tai kännykkään saatavalla Nauticsin Sailmate-sovelluksella. Sailmate on osoittautunut monella purjehdusreissulla todelliseksi kipparin parhaaksi ystäväksi. Se on erittäin pätevä merikarttasovellus, sopii navigointiin ja myös sen maksuttomassa versiossa on paikannusmahdollisuus. Talvella paikannuksesta ei ole rannan puolella hyötyä, mutta yksi sovellus, johon on ladattu kaikki Suomen merikartat, on vertaansa vailla: http://www.sailmate.fi/

3. Purjekelkkailu

DN-jääpursi kulkee osaavissa käsissä paljon kovempaa kuin polkupyörä. Kuva: Eppu Kärki L 135

Yhden hengen DN-jääpursilla kisataan Suomessa nimensä mukaisesti järvien jäillä. Kun veden vastusta ei ole, erittäin kevyt kelkka ottaa tuulen puuskassa erittäin hyvin vauhtia. Nopeitakin veneitä purjehtivia kuulemma välillä kauhistuttaa – eikä pelkästään se, että meno voi päättyä avantoon. Tähän purjeveneluokkaan voi tutustua tarkemmin DN-jääpursiliiton sivuilla osoitteessa: http://www.icesailing.fi/

DN-purjehtijoilla on harrastuksessaan se etu, ettei heillä ole talvitaukoa, vaan jäiden tullen kölin tilalle vaihtuu luistimet!

4. Solmukoulu

Kaksinkertainen kasisolmu. Kuva: Mountain Shop.

Silloin kun purjehtiessa tarvitsee solmuja, niiden opetteluun ei ole aikaa. Pärskeen Starttikursseilla käydään lihasmuistiin jääviä menetelmiä solmujen tekemisestä, mutta ne oppii kunnolla harjoittelemalla satoja kertoja. Kevääseen on vielä sen verran aikaa, että nyt ehtii vielä opetella solmumestariksi ennen kevään ensimmäistä purjehdusta Särkällä.

Yllättäen Wikipedia on paras paikka löytää kootusti solmujen teko-ohjeita. Näillä solmuilla pärjää veneessä: ulkosorkka, siansorkka, paalusolmu, kasisolmu (kahdeksikko), jalussolmu ja merimiessolmu.

5. Purjehduksen kilpailusäännöt

Purjehduksen kilpailusäännöt ovat hyvää vapaa-ajan luettavaa lakimiehille. Kuva: Vertti Niemi

Jokaisen purjehtijan on hyvä osata suoraan kilpailusäännöistä tulevat väistämissäännöt kahden purjeveneen välillä aivan tavallisessa vesiliikenteessä. Sääntöjä pidemmälle lukemalla tulee nopeasti imeytyneeksi eri kilpapurjehduksen case-tilanteisiin, joissa voi korostua se, ohjasiko kippari tietyllä hetkellä suoraan, tai missä vaiheessa toinen vene alkoi tehdä jiippiä.

Kilpapurjehdus on purjehduksen vaativin laji, mutta hyväksi vastapainoksi aloittelevan purjehtijan oppimiskäyrä on kaikista jyrkin kilpapurjehduksen parissa. Sääntöjen osaaminen on tässäkin lajissa erittäin hyvä alku. Hyvin varustellusta kirjakaupasta saatavasta “Purjehduksen kilpailusäännöt 2017-2020” -kirjan lisäksi sääntöjä voi hyvin tankata vaihtelevan laatuisista Youtube-opetusvideoista.


Pärskeen Melges 24 lasketaan vesille jo vajaan kahden ja puolen kuukauden päästä. Talvesta kannattaa nauttia vielä hetken, mutta pian on jo hyvä katsoa kalenteria ja ilmoittautua purjehduskurssille tai varata se kevään ensimmäinen purjehdusretki!

/Vertti